Main content

Ontwikkelen: opleidingen, stages en meeloopdagen

Wel interesse, nog geen diploma voor de gehandicaptenzorg

 

Meeloopdagen

De meeste organisaties kennen zogeheten meeloopdagen zodat je kunt ervaren of het iets voor jou is. 

Werken en leren tegelijk

Je volgt in dit geval de Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL). Als BBL-leerling werk je vier dagen en ga je een dag per week naar school. Dan ga je meteen verdienen omdat je vier dagen werkt. Op de sites van de verschillende organisaties vind je hoe je kunt solliciteren naar deze leer-werkplekken. Kijk ook op de pagina vacatures

Alle organisaties voor de gehandicaptenzorg zijn erkende leerbedrijven. Dat betekent dat alle leerlingen en stagiaires gevarieerde ervaring opdoen. Je wordt goed begeleid.

Eerst naar school, dan werken

Je kunt ook eerst naar school gaan en tijdens je opleiding stage lopen in de gehandicaptenzorg. Op MBO niveau noemen we dat BeroepsOpleidende Leerweg (BOL). Voor de stages krijg je dan een onkostenvergoeding. Kijk voor alle opleidingen op YouChooz

Je hebt al een diploma voor de zorg, maar niet het gevraagde diploma

 

In dit geval kun je vaak meteen aan het werk en doe je ernaast een aanvullende opleiding, die past bij jouw situatie. Vraag bij de organisatie bij jou in de buurt naar de mogelijkheden. 

Blijven leren tijdens het werk

Ook als je je diploma al hebt, blijf je in de gehandicaptenzorg altijd leren. Zo houden we de kwaliteit van de zorg zo hoog mogelijk. Dat is goed voor onze cliënten en ook voor jou. Je kunt je talenten op die manier zo goed mogelijk gebruiken. Dat betekent dat er je  zelf ook op let dat je op tijd de juiste bijscholingen krijgt. Dat kan op school zijn, online en op je werkplek.

Vaak is het noodzakelijk een extra opleiding te volgen. Dat is zoals bijvoorbeeld BedrijfsHulpVerlening (BHV). Soms leer je vaardigheden omdat dat past bij wat een cliënt nodig heeft, bijvoorbeeld het geven van sondevoeding, of het toedienen van een injectie.

Er zijn genoeg mogelijkheden om je op te laten leiden voor de gehandicaptenzorg! Kijk bij de vacatures en op de website van een organisatie bij je in de buurt voor de mogelijkheden.