‘De vrijheden passen goed bij mij’

Gaby Ambulant begeleider

twee vrouwen in bos, een kijkt in camera, ander op een boomstam ver weg, kijkt weg
Functie
Ambulant begeleider van volwassenen met een verstandelijke beperking

Toen Gaby een deel van de zorg voor een meisje met downsyndroom op zich nam, wist ze: dit is wat ik wil. Ze verruilde haar baan in de ouderenzorg voor werk in de gehandicaptenzorg. “Als cliënten mij ’s avonds appen dan voelt dat niet als werk, het zijn zulke leuke mensen.”

“Ik werkte bijna 10 jaar in de ouderenzorg toen een vriendin een kindje kreeg met het syndroom van Down. Eén keer per week ging ik naar haar toe om te helpen. Dat vond ik zo leuk! Zowel de zorg als dat ik de ouders een beetje kon ontlasten, gaf mij het gevoel dat ik iets zinvols deed. 

Vrijheden

Daarom ben ik in de gehandicaptenzorg gaan werken. In de ouderenzorg waren meer structuur en regels, daar voelde ik me niet prettig bij. In mijn huidige werk heb ik meer vrijheden. Ik ondersteun cliënten die zelfstandig wonen waar ze dat nodig hebben. Met de ene cliënt vul ik wekelijks de kalender in, zodat hij weet waar hij aan toe is. Met een andere cliënt maak ik een weekmenu en boodschappenlijstje. En bij weer iemand anders kom ik om te helpen met de financiën of huishoudelijke taken.

Ik heb ook een cliënt met wie ik wandelend gesprekjes voer. Dat vindt zij het prettigst. Ze heeft een autistische stoornis en heeft er bijvoorbeeld moeite mee als ze iemand tegenkomt die ze kent, maar die haar op dat moment niet ziet. Tijdens zo’n wandeling bespreken we dat dan. Ook schrijft ze op mijn advies in een schriftje wat haar bezighoudt, zodat we daarover kunnen praten als we elkaar zien.



 

Twee vrouwen in het bos, in gesprek
In gesprek onderweg
Vrouw kijkt in camera
Sandra

Avondactiviteiten

Ook organiseer ik eens in de 14 dagen een avondactiviteit voor een groep cliënten. We koken en eten dan samen, en doen ook een activiteit. Ze krijgen dan bijvoorbeeld een zelfverdedigingsles, omdat een van hen het eng vindt om ’s avonds alleen naar huis te gaan. Om op die manier te kunnen helpen, geeft mij een goed gevoel. Daarnaast zijn die avonden goed voor hun sociale contacten. Ze hebben een appgroep samen en er ontstaan zelfs vriendschappen.

Ik app ook met cliënten. Dat betekent dat ik niet alleen van 9 uur tot 17 uur contact met ze heb. Andere collega’s kiezen er bewust voor om dat niet te doen, dat mag natuurlijk ook. Maar ik zie het nog niet als een last. Ik vind het veel te leuk om te doen en ik zie deze mensen groeien. Een voordeel van mijn werk is dat het meer regelmaat biedt dan andere banen in de zorg. Ik heb altijd onregelmatig gewerkt: nachtdiensten, weekenden, feestdagen. Maar met een gezin en een man die een eigen zaak heeft, is de regelmaat heel fijn.”

Twee vrouwen op een boomstronk, in gesprek
Even rust nemen voor een gesprek