‘Iemand een mooie dag te laten beleven’

Inge Persoonlijk begeleider

Lachende vrouw kijkt richting camera
Functie
(Persoonlijk) begeleider van volwassenen met ernstige meervoudige beperkingen (EMB)

“In de praktijk zijn mensen met ernstige meervoudige beperkingen cliënten die overal hulp bij nodig hebben. We willen dat cliënten lekker in hun vel zitten. Als ik zie dat iemand ontspant, dat de mondhoeken opkrullen of iemand begint te schaterlachen, is mijn dag goed.”

“Van de zomer gingen we met een deel van de bewoners naar Diergaarde Blijdorp in Rotterdam. In de bus terug begon een cliënt te huilen. Met haar spraakcomputer, die ze met haar ogen bedient, vertelde ze dat ze het zo leuk had gevonden. Wanneer gingen we weer, vroeg ze. Dat heeft me zo geraakt.

Een goed leven

Als mensen twee of meer handicaps hebben dan versterken die handicaps elkaar vaak. In de praktijk betekent dit cliënten overal hulp bij nodig hebben. Wat we doen is, simpel gezegd, bijdragen aan een goed leven; cliënten moeten lekker in hun vel zitten. Ze moeten zich veilig en vooral geliefd voelen, weten dat ze er mogen zijn. 

Wij zorgen voor iemands lichamelijke welzijn. Maakt iemand contact? Is er sprake van communicatie? We zorgen altijd voor een stimulerende tijdsbesteding, uiteraard in balans met voldoende rust.

Vrouw duwt bal zacht op borst van lachende man in rolstoel
Begeleider Deborah rolt, op muziek, een bal zacht over het lichaam van de bewoner.
Jongen ligt met oor op gitaar, vrouw tokkelt op gitaar
De bewoner ligt op de gitaar om de klanken niet alleen te horen, maar ook te voelen.

Stimuleren van de zintuigen

Horen, voelen, zien, ruiken… Dat doen we in onze snoezelruimte of gewoon buiten - zoals laatst in de sneeuw, dat was feest! Dan moet je heel dichtbij de cliënt staan en de reacties nauwkeurig volgen om te ontdekken wat werkt, wat iemand prettig vindt. Hoe reageert iemand op een bepaald geluid? Waar wordt hij liever wel of niet aangeraakt? Als je dan ziet dat iemand ontspant, dat de mondhoeken opkrullen of iemand begint te schaterlachen… dat is zo mooi. 

Klein kunnen kijken

In dit werk moet je klein kunnen kijken, zeg ik altijd. Signalen kunnen zien en denken vanuit mogelijkheden. Je moet je echt in een cliënt kunnen inleven. Als je er dan in slaagt iemand, ondanks zijn of haar beperkingen, een mooie dag te laten beleven, dan heb je de allermooiste baan van de wereld.”

Man in rolstoel en vrouw lachen naar elkaar
Plezier is een belangrijk onderdeel van de behandeling.
Man houdt hand bewoner in rolstoel vast
Begeleider is in gesprek met bewoonster.