‘Ik help levens mooier te maken’

Hanneke Gedragswetenschapper

Vrouw kijkt in camera, vrouw op achtergrond breit
Functie
Gedragswetenschapper (psycholoog/orthopedagoog)

Het werk van gedragswetenschapper Hanneke is ‘één grote puzzel’. “Ik kijk naar wie mensen zijn en wat ze nodig hebben om een zo goed mogelijk leven te leiden. Dat ik daarbij kan bijdragen, vind ik heel mooi.”

“De cliënten die ik zie zijn heel verschillend. Er zijn er die een ernstige verstandelijke beperking hebben, anderen hebben een lichte verstandelijke beperking en kunnen zelfstandig wonen. Dat maakt zowel de mensen als de problemen waar zij hulp van mij bij nodig hebben heel divers.

Minder boos

Een van mijn cliënten heeft een laag ontwikkelingsniveau en is snel overprikkeld. Hij heeft onder meer autisme. Samen met anderen heb ik gekeken hoe ik ervoor kon zorgen dat hij minder last had van prikkels. We ontdekten dat een verzwaringsdeken een goede oplossing voor hem is: als hij daar onder ligt, kan hij zo 20 minuten volledig ontspannen zijn. Dat zorgt er ook voor dat hij niet meer altijd boos is, en kan aangeven wanneer iets te veel voor hem is. Dat ik hem daarmee heb kunnen helpen, daar kan ik heel blij van worden.

Vrouw laat borduurwerk zien aan begeleidster
Wilna laat Hanneke zien hoe je borduurt op stramien.
Breiende vrouw kijkt lachend in de camera
Herma is trots op haar werk.

Praten over seksualiteit

Een andere cliënt van wie ik heel blij ben dat ik hem heb kunnen helpen, is iemand die heel weinig kennis had over seksualiteit. Hij had daar nare ervaringen mee gehad en wilde er echt niet over praten. We wilden hem niet overprikkelen, maar er wel voor zorgen dat hij er meer over leerde. Ook dat was een hele puzzel, maar uiteindelijk lukte het ons om op een positieve manier met hem over seksualiteit te praten. Dat leverde hem heel veel rust op.

Puzzelen

Om tot zo’n oplossing te komen, ben ik continu aan het puzzelen: welke informatie heb ik over iemand? Welke informatie heb ik nog nodig, en wie kan mij die geven? Daarvoor werk ik samen met veel verschillende mensen: ouders, fysiotherapeuten, begeleiders, verschillende therapeuten… Dat iedereen ergens anders verstand van heeft, is heel belangrijk om tot die oplossing te komen.

Wie is iemand?

Het mooie van mijn vak vind ik dat het over alle aspecten van het leven gaat. Ik kijk echt naar wie iemand is, met zijn beperkingen maar ook met zijn krachten. Elke dag ben ik bezig met hoe ik kan helpen het leven zo mooi mogelijk te maken voor iemand, daar word ik heel gelukkig van.”

Begeleidster kijkt lachend naar breiende vrouw, andere vrouw op de voorgrond
Passie, plezier in je werk en humor zijn erg belangrijk. Het is belangrijk om echt te kijken naar wie iemand is.
Vrouw achter naaimachine kijkt in de camera, begeleidster staat er naast te kijken
De cliënt staat centraal in alles wat Hanneke doet.