Main content

Werken in de gehandicaptenzorg: In deze 5 praktische stappen weet je hoe je het aanpakt

1. Past de gehandicaptenzorg bij jou?

Wil jij mensen met een beperking helpen het leven te leiden dat zij willen? In de gehandicaptenzorg kun je daarin echt het verschil maken. Zo help je als begeleider bijvoorbeeld in de planning van de weekindeling en zorg je voor structuur. Vaak ondersteun je mensen bij hun dagelijkse verzorging. Daarin zorg je dat mensen zo zelfstandig mogelijk kunnen leven met aandacht voor talent van het individu. Dat geldt zowel voor de mensen met wie je werkt als voor jezelf. Er is daardoor veel variatie in het werk. In de gehandicaptenzorg krijg je de ruimte om je te ontwikkelen en te blijven leren. Een open dag of vrijwilligerswerk bij een organisatie bij je in de buurt geeft je ook een goed beeld van het werk. Is het werk wat voor jou denk je? Doe de quickscan, dan weet je het binnen 5 minuten.

2. Welke beroepen zijn er in de gehandicaptenzorg? 

Het meest voorkomende beroep is begeleider. Je kunt werken als persoonlijk begeleider op een woonvorm, begeleider van een groep, coördinerend begeleider of als ambulant begeleider, dan kom je bij de mensen thuis. Ook kun je werken als gedragswetenschapper: psycholoog of orthopedagoog en als arts verstandelijk gehandicapten. Er zijn beroepen op de diverse niveaus: MBO, HBO en universitair. Er zijn verschillende groepen in de gehandicaptenzorg waar je mee werkt. Denk hierbij aan jongeren of volwassenen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking, niet aangeboren hersenletsel, ernstig meervoudige beperkingen of met een autistisch spectrum stoornis. Ben je nieuwsgierig naar wat onze medewerkers zoal doen op een dag? Lees de verhalen.

3. Wat verdien je in de gehandicaptenzorg?

Dat is afhankelijk van het beroep en je ervaring. We hebben de salarissen voor je op een rij gezet. 

4. Heb je nog een opleiding of scholing nodig?

Als je nog geen ervaring in de zorg hebt dan is een opleiding nodig. Werken en leren tegelijk is mogelijk, denk hierbij aan een BBL-traject waarbij je 3 à 4 dagen per week werkt en 1 dag in de week naar school gaat. Als je al werkervaring in de zorg hebt opgedaan, dan kun je vaak al meteen aan het werk. Een aanvullende (online) opleiding kan vaak al genoeg zijn. Lees meer over de mogelijkheden rondom opleidingen.

5. Neem contact op!

Ben je enthousiast? Reageer dan op een van de vacatures. Heb je een andere vraag over het werken in de gehandicaptensector? Stuur dan een e-mail naar wateenvak@vgn.nl